28 Ekim 2017 Cumartesi

Psikoterapist ve Mitlere Yolculuk – Rollo May


Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe takımlarının gücü ve etki alanı konusunda hepimiz hem fikirizdir. Oysa “mit”lerden bahsetmeye başladığımda, konuyla biraz ilgiliysek geçmişe doğru kayar zihnimiz hatta burun kıvırabiliriz fazlaca kültürel bulduğumuz için. Peki size bu futbol takımlarının birer “mit” olduğunu söylesem… Toplumların kimlik arayışlarına cevap verirken futbol takımlarından, geleneklerinden, ahlaki değerlerine uzanan mitleri oluşturduklarını eklesem sonra da…

Dinler tarihine adım attığımda, mitler tarihinde de yolculuğa başlamış olduğumun farkına vardığımda iş işten geçmişti. Birbiriyle iç içe geçmiş girdaplarıyla sürüklenirken, konu konuyu açıyor dallanıp budaklanıyor ve içinden çıkılmaz labirentlere giriveriyordum. Mitler bana göre sürekli geçmişe dair konularla ilintiliydi. Bu noktada Rollo May’in Mitlere Yolculuğu çok iyi geldi. Çevremiz oluşturduğumuz mitlerle doluydu ve bu mitler yetersiz gelmeye başladığında toplumsal sorunlar ortaya çıkmaya başlıyordu. İnsanın toplumsal bir varlık olduğu, pompalanan bireyselleşmeyle artan uyuşturucu kullanımının, tarikatların, intiharların mitlerin geçersiz kalmasından kaynaklandığı, benim gibi konuyla ilgili ama uzman olmayan bir okuyucunun bile anlayabileceği şekilde anlatılmıştı kitapta.

Amerika’ya göç ederken köklerini yani mitlerini bırakan, kendilerini “özgür” olarak niteleyen insanların zamanla kendi mitlerini oluştururken bu boşluğun tam olarak dolmadığını okumak da değişikti. Amerika yeni dünyaydı ve kendi mitlerini oluşturmalıydı. Bu durum yeni kurulan her ülke için de geçerli değil mi? Geçmişi silmeye çalışmak. Kızılderili mitleri yerine çuvallayacak olan özgür ve  geçmişi olmayan insanların ülkesi…  Avrupa’daki bir insan, sokağa çıktığında yüzyıllarca önce yapılan binaları gördüğünde kendini ait, kökleriyle birlikte hissederek bunlardan güç alırken Yeni Dünya çok sevilen “yalnız kovboy” klişesiyle farklı bir yere doğru gidiyordu ya da gidiyor. Burada inançların, aile kavramının, geleneklerin ne kadar önemli olduğunu fark edebiliyoruz. Edebiyatın insan hayatındaki yerine dair çok güzel tespitler var. İnsanların kahramanlara olan ihtiyaçları ve kahramanına ulaşan yolun edebiyattan geçebileceğine dair… Yunan Mitolojisiyle, Amerika’daki mitleri tanımlarken, Avrupa’da da Dante, Faust, Uyuyan Güzel’e dair detaylı açıklamalar. Sanırım Faust’u okumak kaçınılmaz oldu.

Rollo May’in adını ilk defa Yalom’un psikiyatristi sonrasında arkadaşı olarak duydum. Onun dinle ne kadar ilgili olduğundan bahsetmesi, kendini ateist olarak tanımlayan Yalom’la tartıştıkları bir konuydu. Din, mit, toplum, birey daldıkça çıkması zorlaşan konular… Kolay gelsin o zaman insana dair olanı anlamak isteyen herkese…

Arka Kapak

Bir terapistin odasında neredeyse her gün olur. Bir danışan; bir insanı, bir olayı ya da bir duyguyu hatırlayaraki oldukça beklenmedik bir şekilde, şu andaki hayattan bir durumu, kültürümüzün eskimeyen mitlerine bağlar. Tam o anda, mit bir aynaya dönüşür, sıklıkla bir yıl ya da daha uzun süredir devam eden bir davranış kalıbının rahatsızlık ve acı içeren kaynağını açığa çıkarır. İyileşme süreci başlar. Mit, ya da Rollo May’in ifadesiyle “zamanı parçalayan sonsuzluk”, iyileşmenin odak noktası haline gelir.

Dr. May, Klasik Yunan ve Dante’nin Orta Çağı, Avrupa efsanesi ( Faust ve Uyuyan Güzel prototipi) ve çağdaş Amerikan hayatında (Jay Gatsby) mitlerinin izini sürdü. Bunları rüyalar ve kendi uygulamalarında karşılaştığı çağrışımlarla ilişkilendirdi. Rollo May, Psikoterapist ve Mitlere Yolculuk’ta, manevi olarak kafa karıştıran bu dünyada, yön arayanlara anlam ve sağlam bir zemin sunuyor.

Büyük terapist Rollo May, Amerikan Psikoloji Cemiyeti tarafından yazılarının “zarafetini, zekasını ve üslubunu” onurlandıran Altın Madalya Ödülü’ne layık görülmüştür.

Rollo May


Dünyanın en ünlü psikiyatristlerinden biri olan Rollo May(1909-1994) “Varoluşçu Felsefe’nin yanı sıra hümanist psikolojinin de önemli isimlerinden biri olarak tanınır. Eserlerinin en büyük özelliği, psikiyatri/psikoloji okurlarını aşıp genel okuyucuya ulaşabilmesidir. Örneğin, herkesçe bilinen ve sıkça kullanılan, “Sevginin karşıtı nefret değil, kayıtsızlıktır.” sözü ona aittir. Rollo May’in yayımladığımız kitapları: Aşk ve İrade, Özgürlük ve Kader, Varoluşun Keşfi, Kendini Arayan İnsan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...